13/11/2003

Ruzie over stemrecht

Voici un texte que j'ai préparé pour mon cours de néerlandais à Heers (Commune du Limbourg). Bon, je sais qu'il est court mais on avait que 2 minutes par interpellation et j'ai vite préparé cela pendant ma pause de midi au boulot pour le faire relire par mon collègue.  Le style est calqué sur un discours politique car on avait cours jusqu'aujourd'hui dans la salle du Conseil communal, mais on vient d'annoncer qu'il faudra changer de salle (dommage). J'ai fait une lecture remarquable (à mon avis) mais il y avait du sabotage dans l'air car la classe à côté chantait "Sinterklas capoentje...", ce qui massacre un speech politique. Au moins, j'ai appris que pour détruire une interpellation politique, je dois chanter cette chanson :)) Voici mon texte :  

 

Argumenten en tegen argumenten in de 21ste eeuw voor een open debat in verband met migranten stemrecht. 

 

Kleine dorp, grote ideën! De deelnemers aan de taal les in de gemeente Heers waren deze week onregust over het nieuwe discussie thema. Het thema van vorige week was toch eenvoudiger : het openbaar vervoer en de toekomst van mobiliteit in België.  Maar deze week, ging de discussie over stemrecht voor migranten.

   

De enige zichtbare allochtoon in de klas, Mehmet, zat op de laatste bank. Hij wilde eerst de verschillende argumenten horen voordat hij zelf een document als antwoord voorbereidde. Omdat hij geinteresseerd is door politiek, schreef hij een politiek getinte speech.  Hier is een overzicht van zijn speech…

 

Mevrouw de voorzitter, beste collega's,

Laat me alvast een paar uitspraken ontleden. 

Ten eerste, en praten we in deze zaal alleen over de gemeenteraadsverkiezingen, men mag stemmen zelfs wanneer men niet beschikt over de Belgische nationaliteit.  Hier spreek ik natuurlijk over de Europese burgers : Italiaans, Spaans of Zweeds maar ook de nieuwkomers in het begin van mei volgend jaar, Pools, Litouws, Slovaaks,…  Dus, voor de volgende Belgische gemeenteraadsverkiezingen, hebben we burgers uit 24 andere landen die in België kunnen stemmen. 

 

Mevrouw de voorzitter, veel vertegenwoordigers vragen zich af waarom de Belgische Staat de eerste stap moet zetten voor migratenstemrecht. En daar komt mijn tweede verbetering. In Europa, hebben de democratische landen zoals Ierland, Zweden, Denemarken, Nederland, Finland, de stad Wenen en het Groot-Hertogdom Luxemburg, de migranten dit recht al volledig gegeven. Bovendien, Groot-Britannië, Portugal en Spanje hebben ook een beperkt recht toegekend. Kortom, in Europa, hebben we nog maar 6 landen die wachten en aarzelen.

 

"Ja, maar er zijn verschillende Islamieten, en we willen geen stem geven aan extremisten", heb ik ook gehoord. Dat klopt, maar er zijn ook verschillende Christenen, mogen we dan het stemrecht ook afnemen van de extremisten onder hen ? Het stemrecht gaat niet over de religieuze overtuiging van mensen maar over de democratische deelnamen van inwoners. 

 

"Starten we dan een referendum en laten we de Belgische bevolking beslissen", zeggen anderen.  Mevrouw de voorzitter, u weet net zoals ik dat een referendum verboden is door onze Grondwet. Bovendien, het enige populaire overleg dat onze Staat heeft gekend is de Koningskwestie in 1950. De resultaten van het overleg waren zo verschillend tussen het katholieke Vlaanderen en het sociaal-liberale Wallonië dat we bijna een burgeroorlog hadden. 

 

De gesprekstijd is beperkt voor mijn partij dus tot besluit, mevrouw de voorzitter, beste collega's, wil ik jullie herinneren aan de eerste regering Martens die in 1979 wel de belofte heeft gedaan om migrantenstemrecht in te voeren. "Als we ze een vinger geven, dan vragen ze onze ganse arm", zeggen de tegenstanders.  Mijn grootvader, een andere Mehmet, heeft een paar armen geofferd aan Belgische bouwbedrijven. Hem een vinger geven, is niet te veel.  Ik dank u voor uw aandacht.

         

 
22:05 Écrit par mehmet | Lien permanent | Commentaires (0) |  Facebook |

Les commentaires sont fermés.